Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Barszcz czerwony z lanymi kluseczkami

5.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Zaryzykuję słowami, że to najlepszy przepis na barszcz czerwony z kluskami lanymi. Domowy, pyszny, a do tego pełen warzyw i aromatycznych przypraw. Malutkie, delikatne kluseczki doskonale uzupełniają danie, a kleks kwaśnej śmietany jest jak kropka nad "i" w tej wyjątkowej zupie. 

Składniki:

Zupa

buraki
2
marchewka
3
pietruszka
2
seler
1/4
por
1/2
cebula
1
ząbki czosnku
2-3
Liść laurowy suszony Prymat
2
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
3-4
Sklep Prymat
Liść lubczyku suszony Prymat
6-7
Majeranek suszony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
sól do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
cukier
sok z cytryny
3-4 łyżki
natka pietruszki
liście selera
3-4

Kluski lane

jajko
1
mąka orkiszowa
50 g, (typ 1050)
woda zimna
1-2 łyżki
sól
1 szczypta
Sklep Prymat

Do podania

kwaśna śmietana

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony z lanymi kluseczkami

Jak przygotować barszcz czerwony z kluskami lanymi? Jak najprościej! Wbrew pozorom nie jest to skomplikowany proces. Wystarczy prześledzić dokładnie przepis, a następnie postępować według kroków. Wtedy nie ma szans, by zupa nie wyszła. Do przygotowania kluseczków wystarczy kilka składników, które na pewno każdy z Was ma we własnym domu. Po prostu spróbujcie!

1. Warzywa obierz. Do garnka wlej 2 l zimnej wody, wrzuć liście laurowe i ziele angielskie, zagotuj. Marchew i pietruszkę pokrój na mniejsze słupki. Buraki w grubsze plastry. Por w grubsze talarki. A seler na 2-3 części. Do wody wrzuć warzywa: marchew, seler, pietruszkę, por i buraki. Pogotuj z 20 minut na wolnym ogniu. Warzywa powinny zmięknąć. Wrzuć też liście selera, suszony lubczyk i majeranek.

2. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w plastry. Na suchej patelni, najlepiej teflonowej upraż czosnek, króciutko, by wydobyć aromat. Na tej samej patelni przypal plastry cebuli. Wrzuć do zupy. Jeśli warzywa są miękkie dopraw zupę solą, pieprzem i cukrem.

3. Kluski: do miski wbij jajko, rozbełtaj, dodaj mąkę i sól, wymieszaj widelcem. Jeśli ciasto jest zbryłowane, dodaj wodę. Ciasto musi być lejące. Ciasto przełóż na deskę i szerokim nożem ścinaj malutkie kluseczki prosto do gotującej się zupy. Kluski wystarczy pogotować 2 minuty. Kluseczki należy robić jak najmniejsze, bo jeszcze sporo urosną.

4. Na sam koniec dopraw barszcz octem lub sokiem z cytryny. Ewentualnie dodaj jeszcze do smaku sól czy pieprz. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu.

Posmakował Wam barszcz czerwony z kluskami? Może dacie też szansę innym wersjom pysznego, rozgrzewającego barszczu? Przeczytajcie również przepis na: barszcz czerwony z ziemniakami w kostkę, kiszony barszcz czerwony lub barszcz z suszonych buraków. Nie pożałujecie!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 04.10.2015 09:11
apetyczna zupa..
Babeczka35 03.10.2015 19:34
Ciekawy pomysł na zupkę:)
idealme 03.10.2015 18:22
mniam pycha!
IZABELA29 03.10.2015 16:44
chętnie sie poczęstuje
Wafelek2601 03.10.2015 14:32
Super barszczyk
Betina#45 03.10.2015 13:42
uwielbiam ;)
Aleksandra/Olcia 03.10.2015 11:22
ooo z lanymi jeszcze nie próbowałam
mysza75 03.10.2015 11:16
fajna zupka i do tego zdrowa
Futka 03.10.2015 11:05
Cudny i niezwykle smakowity barszczyk :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak