Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony z lanymi kluseczkami
2. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w plastry. Na suchej patelni, najlepiej teflonowej upraż czosnek, króciótko by wydobyć aromat. Na tej samej patelni przypal plastry cebuli. Wrzuć do zupy. Jeśli warzywa są miękkie dopraw zupę solą, pieprzem i cukrem.
3. Kluski: do miski wbij jajko, rozbełtaj, dodaj mąkę i sól, wymieszaj widelcem, jeśli ciasto jest zbryłowane dodaj wody. Ciasto musi być lejące. Ciasto przełóż na deskę i szerokim nożem ścinaj malutkie kluseczki prosto do gotującej się zupy. Kluski wystarczy pogotować 2 minuty. Kluseczki należy robić jak najmniejsze bo jeszcze bardzo urosną.
4. Na sam koniec dopraw barszcz octem lub sokiem z cytryny. Ewentualnie dosmacz jeszcze solą czy pieprzem. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu.