Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony z lanymi kluseczkami
Jak przygotować barszcz czerwony z kluskami lanymi? Jak najprościej! Wbrew pozorom nie jest to skomplikowany proces. Wystarczy prześledzić dokładnie przepis, a następnie postępować według kroków. Wtedy nie ma szans, by zupa nie wyszła. Do przygotowania kluseczków wystarczy kilka składników, które na pewno każdy z Was ma we własnym domu. Po prostu spróbujcie!
1. Warzywa obierz. Do garnka wlej 2 l zimnej wody, wrzuć liście laurowe i ziele angielskie, zagotuj. Marchew i pietruszkę pokrój na mniejsze słupki. Buraki w grubsze plastry. Por w grubsze talarki. A seler na 2-3 części. Do wody wrzuć warzywa: marchew, seler, pietruszkę, por i buraki. Pogotuj z 20 minut na wolnym ogniu. Warzywa powinny zmięknąć. Wrzuć też liście selera, suszony lubczyk i majeranek.
2. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w plastry. Na suchej patelni, najlepiej teflonowej upraż czosnek, króciutko, by wydobyć aromat. Na tej samej patelni przypal plastry cebuli. Wrzuć do zupy. Jeśli warzywa są miękkie dopraw zupę solą, pieprzem i cukrem.
3. Kluski: do miski wbij jajko, rozbełtaj, dodaj mąkę i sól, wymieszaj widelcem. Jeśli ciasto jest zbryłowane, dodaj wodę. Ciasto musi być lejące. Ciasto przełóż na deskę i szerokim nożem ścinaj malutkie kluseczki prosto do gotującej się zupy. Kluski wystarczy pogotować 2 minuty. Kluseczki należy robić jak najmniejsze, bo jeszcze sporo urosną.
4. Na sam koniec dopraw barszcz octem lub sokiem z cytryny. Ewentualnie dodaj jeszcze do smaku sól czy pieprz. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu.