barszcz czerwony

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchew

    2 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • seler

    pół
  • pieczarki

    4 szt
  • ząbek czosnku

    6 szt
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyż.
  • ziele angielskie

    2 ziarenka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 szt.
  • buraki czerwone

    30 dag.
  • woda

    4 litry
  • sól

    1 łyż
  • por

    pół
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

    6 ziarenek
  • barszcz czerwony

    2 torebki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnka wlać 4 l wody, wsypać 1 łyżeczkę soli, dać jarzyny - mogą być w całości: marchew, pietruszkę, seler, por, przyprawy: majeranek, ziele angielskie, czarny pieprz, liść laurowy, czosnek, magi w listkach oraz zieleninę w zależności, jaką się ma (świeża lub suszona), grzybki. To ma się gotować na wolnym ogniu 45 minut. Teraz przecedzić ten wywar przez gęste sito, np. do miski. Garnek umyć i wlać do niego ten wywar, w którym się gotował. Jeżeli się wygotował, to dolać wody do uzupełnienia tych 4 litrów. Włożyć buraki i pogotować ten wywar przez około 20 minut. Wyłączyć gaz i wsypać dwie torebki czerwonego barszczu instant, zamieszać i można pić do woli.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wiertlo102 26.11.2010 08:58
dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat