Barszcz........

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wołowe

    50 dag
  • włoszczyzna

  • boczek wędzony

    20 dag
  • buraki ugotowane

    50 dag
  • marchew

    2 szt
  • pietruszka korzeń

    1 szt
  • seler korzeń

    1 szt
  • ziemniaki

    3 szt
  • śmietana 18 proc

    150 ml
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • cukier

    0,5 łyżeczka
  • fasola biała

    1 ugotowana
  • kapusta biała

    1 posiekana
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Celowo nie podaję nazwy tego barszczu. Na pewno wywodzi się z Ukrainy. Każda część Ukrainy ma swój przepis na barszcz. Są barszcze z wędzonką, mięsem, fasolą, grzybami . Barszcz podawany w Polsce pod nazwą „ barszcz ukraiński” znacznie różni się od oryginalnego, np. tym, że nie zawiera żadnej fasoli, jak również tym, że poszczególne składniki barszczu dodawane są w ściśle określonym czasie, tak żeby żaden składnik nie był rozgotowany. Barszcz ten powinien po ugotowani, odstać godzinę i dopiero wtedy po podgrzaniu podajemy. Z tym podanym przeze mnie, jest podobnie, też powinien trochę odstać.
Ten barszcz bardziej przypomina barszcz wołyński.
Ugotować mięso, wyjąć z wywaru, poczekać żeby ostygło, pokroić w kostkę. Do wywaru, w którym gotowało się mięso dodać, przesmażony, pokrojony w kostkę boczek i ugotowane mięso. Włożyć pokrojone w kostkę warzywa, ziemniaki i kapustę. Gotować 15 minut. Dodać ugotowaną z częścią wywaru fasolę i buraki starte na tarce o dużych oczkach, liść laurowy i gotować jeszcze około 10 minut. Zmniejszyć ogień, dodać śmietanę wymieszaną z koncentratem. Doprawić do smaku. Po dodaniu śmietany już nie gotować. Odstawić na godzinę. Po tym czasie podgrzać i podawać barszcz posypany koperkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 15.01.2014 00:28
smaczny i pięknie podany
Mniam 04.10.2013 10:42
Pyszny barszczyk.
Ola1984 04.10.2013 10:18
Taki barszcz z przyjemnością bym zjadła :)
2milutka 04.10.2013 08:28
rewelacyjny kolor
Czarnula87 04.10.2013 07:42
smacznie podany
jasiek 04.10.2013 02:08
aromatyczny barszczyk
gusia1000 04.10.2013 00:14
Apetycznie wygląda.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat