Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mięso wołowe
50 dag -
włoszczyzna
-
boczek wędzony
20 dag -
buraki ugotowane
50 dag -
marchew
2 szt -
pietruszka korzeń
1 szt -
seler korzeń
1 szt -
ziemniaki
3 szt -
śmietana 18 proc
150 ml -
koncentrat pomidorowy
1 łyżka -
cukier
0,5 łyżeczka -
fasola biała
1 ugotowana -
kapusta biała
1 posiekana
Sposób przygotowania
Ten barszcz bardziej przypomina barszcz wołyński.
Ugotować mięso, wyjąć z wywaru, poczekać żeby ostygło, pokroić w kostkę. Do wywaru, w którym gotowało się mięso dodać, przesmażony, pokrojony w kostkę boczek i ugotowane mięso. Włożyć pokrojone w kostkę warzywa, ziemniaki i kapustę. Gotować 15 minut. Dodać ugotowaną z częścią wywaru fasolę i buraki starte na tarce o dużych oczkach, liść laurowy i gotować jeszcze około 10 minut. Zmniejszyć ogień, dodać śmietanę wymieszaną z koncentratem. Doprawić do smaku. Po dodaniu śmietany już nie gotować. Odstawić na godzinę. Po tym czasie podgrzać i podawać barszcz posypany koperkiem.
Komentarze (7)
Nie masz konta? Zarejestruj się