Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bardzo proste chlebki pita

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 kubki
woda letnia 1 kubek
oliwa 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
drożdże suche 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Bardzo proste chlebki pita

Kroki postępowania

1
Przepis jest bardzo prosty, trzeba się tylko trzymać wytycznych, zwłaszcza jeśli chodzi o temperaturę pieczenia. Zaczynamy od rozmieszania suchych drożdży w kubku letniej wody. Zostawiamy na 5 minut, aż zaczną pojawiać się bąbelki.
Krok 1 - Bardzo proste chlebki pita foto
2
Do miski sypiemy 2,5 kubka mąki (reszta będzie nam potrzebna do podsypywania stołu i ciasta w trakcie zagniatania ), sól, cukier i oliwę.
Krok 2 - Bardzo proste chlebki pita foto
3
Dodajemy wodę z drożdżami i zagniatamy elastyczne ciasto.
Krok 3 - Bardzo proste chlebki pita foto
4
W trakcie zagniatania podsypujemy mąką aż wszystkie kawałki ciast odkleją się od rąk i stołu (lub miski w której zagniatamy). Gdy ciasto przestaje być bardzo lepiące, to znaczy, że jest już gotowe. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinę.
Krok 4 - Bardzo proste chlebki pita foto
5
Wyrośnięte ciasto dzielimy na kawałki i wałkujemy w kształt placków. Te proporcje wystarczają mi na 7- 8 chlebków.
Krok 5 - Bardzo proste chlebki pita foto
6
Placki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jest to konieczne, ponieważ aby placki napompowały się i zrobiła się w nich kieszonka na farsz, trzeba włożyć je do bardzo nagrzanego piekarnika. Więc nagrzewamy sobie piekarnik nawet do 230 stopni i zsuwamy placki na papierze z jednej blaszki na drugą, tak jak to widać na zdjęciu.
Krok 6 - Bardzo proste chlebki pita foto
7
Pieczemy przez około 10 minut.
Krok 7 - Bardzo proste chlebki pita foto
8
Chciałabym zachęcić wszystkich do robienia samodzielnie chlebka pita. Pozwala to na podawanie w domu kebabu czy falafela na sposób „fastfoodowy”. Poza tym domowe chlebki są smaczniejsze od sklepowych. Smacznego!
Krok 8 - Bardzo proste chlebki pita foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ao_12 30.01.2014 20:18
ja tez chętnie wypróbuję
pierniczkowo 15.02.2013 11:10
trzeba wypróbować:)
Beatris 13.02.2013 13:13
Ja z pewnością wypróbuję.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak