Bardzo ostra zapiekana tortilla

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • tortilla

    4 duże
  • sos salsa pikantny

    200 ml
  • cukinia

    1 średnia
  • papryka czerwona

    1 szt
  • chorizo

    10 dag
  • olej rzepakowy

  • sól

  • mozzarella

    12 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bardzo ostra zapiekana tortilla foto
Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie talarki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką. Skrapiamy lekkko olejem i grillujemy z obu stron na rumiano. Umytą paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w cienkie paski i również chwilę grillujemy.
Krok 2 - Bardzo ostra zapiekana tortilla foto
Placki tortilli smarujemy sosem salsa.
Krok 3 - Bardzo ostra zapiekana tortilla foto
Na ćwiartce układamy plastry chorizo lub plastry grubej kiełbasy, grillowaną cukinię i paprykę. Posypujemy plasterkami mozzarelli.
Krok 4 - Bardzo ostra zapiekana tortilla foto
Każdy placek tortilli składamy na pół i każdą połówkę jeszcze na pół. Tortille układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzenego do 200 stopni na 10 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy tortille jeszcze na 10-15 minut, aby "doszły".

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Megi 13.08.2015 07:43
wygląda super
elficzna 17.08.2012 01:39
rewelacja!
ttrytka 16.08.2012 23:45
mniam
tessinka 16.08.2012 21:18
mniam mniam ,zjadłabym teraz taką :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat