banica z owocami

banica z owocami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    150 g
  • margaryna

    65 g
  • owoce

    65 g
  • jajko

    1 szt.
  • olej

    5 g
  • sól

  • szczypta sody

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać przez sito, zrobić w niej zagłębienie dodać sodę wodę i olej. Wymieszać składniki, zagarniając nożem małe partie mąki, aż do całkowitego połączenia się ich, po czym wyrobić ręką. Ciasto powinno być gładkie. Ciasto pozostawić na pół godziny. Następnie rozwałkować bardzo cienko, posmarować margaryną, złożyć na pół. Złożone na cztery części ciasto wałkować. Czynności te powtarzać do wykorzystania przewidzianej ilości margaryny. Na koniec ciasto rozwałkować bardzo cienko nałożyć i rozsmarować owoce z cukrem. Ciasto złożyć jak strucle i piec w piekarniku do zrumienienia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat