Bananowiec z jabłkami

Bananowiec z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • jaja

    5 szt
  • cukier

    1 szkl
  • mąka

    1,5 szkl
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • olej

    6 łyżek
  • jabłka

    2 szt
  • masa: masło

    1 kostka
  • cukier puder

    1/2 szkl
  • żółtko jajek

    3 szt
  • galaretka zielona

    1 szt
  • galaretka żółta

    2 szt
  • banan

    2 szt
  • banan

    2 szt
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Bananowiec z jabłkami

Kroki postępowania

Krok 1 - Bananowiec z jabłkami foto
Biszkopt: białka ubić z cukrem dodać żółtka, następnie mąkę z proszkiem i olej. Połowę ciasta wylać na blachę, drugą połowę wymieszać z 1 łyżką kakao i wlać na białe ciasto. Na to powpychać kawałki jabłka. Piec w temp 180 stopni około 50 minut.
Krok 2 - Bananowiec z jabłkami foto
Masa: masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku. Dwa banany zetrzeć na grubej tarce do masy, powoli jeszcze ucierać. Pod koniec dać galaretkę zieloną i dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na upieczony biszkopt i włożyć na chwilę do lodówki, aby masa stężała. Następnie na wierzch pokroić dwa banany w plastry.
Krok 3 - Bananowiec z jabłkami foto
Całość zalać dwoma gęstniejącymi galaretkami żółtymi.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Ivonne 30.12.2013 19:52
Musi niebiańsko smakować!:)
gacopierz23 28.11.2012 10:36
lubię takie
fictor123 08.11.2012 08:02
fajne połączenie
kasiek 05.10.2012 09:22
wygląda rewelacyjnie, a pyszne jak najbardziej
ziutula
ziutula 02.04.2012 08:50
wygląda na delikatne ciasto...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat