Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bananowiec na galaretkach i spodzie z biszkoptów bez pieczenia.

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopty okrągłe 150 g
galaretka cytrynowa 2 opakowania
galaretka agrestowa 1 opakowanie
masło 250 g
cukier 2/3 szklanki
banan 5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Bananowiec na galaretkach i spodzie z biszkoptów bez pieczenia.

Kroki postępowania

1
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć biszkoptami.Dwie żółte, cytrynowe galaretki zalać wrzątkiem w ilości 500ml,czyli ilością wody o połowę mniejszą niż standardowo potrzeba,by przygotować obie galaretki.Galaretki odstawić do wystudzenia.Gdy galaretki będą zimne to cztery banany obrać ze skórek,połamać je na mniejsze kawałki,przełożyć do miseczki i zmiksować na gładką papkę za pomocą blendera.
Krok 1 - Bananowiec na galaretkach i spodzie z biszkoptów bez pieczenia. foto
2
Zblenderowane banany przełożyć do misy miksera i utrzeć je mikserem z miękkim masłem,zimnymi cytrynowymi galaretkami i białym cukrem. Przelać zmiksowane w misie składniki do tortownicy z biszkoptami na spodzie.Przełożyć tortownicę do lodówki,do schłodzenia.
Krok 2 - Bananowiec na galaretkach i spodzie z biszkoptów bez pieczenia. foto
3
Zieloną galaretkę zalać 400ml gorącej wody i odstawić ją do schłodzenia, lekkiego stężenia.Jak zielona galaretka będzie już chłodna i lekko tężejąca wyjąć tortownicę z bananową masą z lodówki i ułożyć na jej wierzchu pokrojonego w plastry piątego,pozostałego banana.Na wierzch ciasta z ułożonym,pokrojonym bananem wylać tężejącą galaretkę agrestową.Ciasto z powrotem umieścić w lodówce i przechowywać je do czasu,aż całkiem nie zesztywnieje.Stężałe ciasto jest gotowe do jedzenia.
Ciasto jest bardzo delikatne w smaku,lekkie,intensywnie bananowe. Ciasto wygodnie się kroi.Jeśli ktoś ma dojrzałe banany to można dodać mniej cukru do bananowej masy lub zastąpić biały cukier cukrem brązowym.Ciasto nie wymaga wiele pracy,więcej się oczekuje na to,by galaretki przestygły niżeli potrzeba się nad tą słodkością nagimnastykować.
Krok 3 - Bananowiec na galaretkach i spodzie z biszkoptów bez pieczenia. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 14.12.2013 09:44
Świetne ciacho :)
Poison1988 13.12.2013 21:35
wygląda bardzo apetycznie :)
Stenka 13.12.2013 18:44
często takie robię, zwłaszcza latem, mało pracy a smaczne
patryska76 13.12.2013 17:03
Pyszne i szybkie ciacho :-)
Paolcia 13.12.2013 15:43
smakowicie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak