Przepis i sposób przygotowania na: Bananowe bułeczki
Po upływie 15 minut bierzemy się za wyrabianie ciasta, dodając powoli rozgniecione banany ( można je rozgnieść za pomocą widelca lub blendera), sól, oraz pozostałe letnie mleko. Wyrabiamy gładkie nie lepiące się do rąk ciasto. Miskę ponownie przykrywamy ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski, wyrabiamy je jeszcze raz dzielimy na 10 równych części. Z każdej części formujemy kulkę, którą następnie układamy na blasze wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Bułki przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy na 30 minut do podrośnięcia. Przed pieczeniem bułki smarujemy mlekiem.
Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st.C.