Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bananowe bułeczki

3.0
(19)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 350 g
mąka orkiszowa 150 g
drożdże świeże 25 g
mleko ciepłe 250 ml
banan 2
cukier 1 łyżeczka
sól szczypta
mleko 2% do posmarowania bułek

Porada

Przepis znalazłam w książce "Drożdżowe bułeczki i rogaliki" Zbigniewa Prokopczuka.

Przepis i sposób przygotowania na: Bananowe bułeczki

Oba rodzaje mąki wsypujemy do miski. Na środku robimy wgłębienie, wkruszamy do niego drożdże, posypujemy łyżką cukru. Wszystko to następnie polewamy niewielką ilością letniego mleka i rozcieramy palcami tworząc zaczyn. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. (Gdy taki upał na dworze wystarczy miskę położyć na stole w kuchni)

Po upływie 15 minut bierzemy się za wyrabianie ciasta, dodając powoli rozgniecione banany ( można je rozgnieść za pomocą widelca lub blendera), sól, oraz pozostałe letnie mleko. Wyrabiamy gładkie nie lepiące się do rąk ciasto. Miskę ponownie przykrywamy ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski, wyrabiamy je jeszcze raz dzielimy na 10 równych części. Z każdej części formujemy kulkę, którą następnie układamy na blasze wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Bułki przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy na 30 minut do podrośnięcia. Przed pieczeniem bułki smarujemy mlekiem.
Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st.C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joannaa24 20.11.2015 13:00
Super bułeczki :)
Benita 20.11.2015 10:42
Jeszcze takich nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak