Balsamiczna szynka z kawą i cynamonem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Owoc jałowca cały Prymat

    15 ziarenek
  • ziele angielskie

    3 ziarenka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1/2 sztuki
  • Kolendra cała Prymat

    1/2 łyżeczki
  • cynamon

    1 płaska łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa

    1/2 łyżeczki
  • kawa rozpuszczalna

    4 czubate łyżeczki
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • czosnek

    5 ząbków
  • miód

    4 czubate łyżeczki
  • olej do smażenia

  • szynka wieprzowa

    ok. 1,7 kg
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    2 płaskie łyżki
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1 łyżeczka
  • ocet balsamiczny

    1/3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Balsamiczna szynka z kawą i cynamonem foto
Ziarenka jałowca, ziela angielskiego, kolendrę, suszone chili i liść laurowy przełożyć do moździerza.
Krok 2 - Balsamiczna szynka z kawą i cynamonem foto
Dokładnie utrzeć.
Krok 3 - Balsamiczna szynka z kawą i cynamonem foto
Utarte przyprawy przełożyć do miski. Dodać do nich kawę, pieprz, mieloną paprykę, cynamon i gałkę muszkatołową.
Krok 4 - Balsamiczna szynka z kawą i cynamonem foto
Dodać wyciśnięty czosnek, wlać miód i ocet balsamiczny. Na koniec dodać sól peklową. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać.
Krok 5 - Balsamiczna szynka z kawą i cynamonem foto
Szynkę oczyścić z błon. Ja moją przekroiłam na 2 kawałki, ale można ją zostawić w całości. Szynkę przełożyć do garnka, zalać marynatą. Garnek przykryć i odstawić do lodówki na 2 dni. Co kilka godzin szynkę odwrócić.
Krok 6 - Balsamiczna szynka z kawą i cynamonem foto
Po tym czasie na patelni rozgrzać olej. Szynkę wyjąć z marynaty, zrumienić z każdej strony na oleju.
Krok 7 - Balsamiczna szynka z kawą i cynamonem foto
Zrumienioną szynkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Naczynie przykryć. Szynkę piec w 180 stopniach przez godzinę.
Krok 8 - Balsamiczna szynka z kawą i cynamonem foto
Po tym czasie zdjąć pokrywkę, szynkę odwrócić. Piec ją dalszą godzinę, często polewając ją powstałym podczas pieczenia płynem.
Krok 9 - Balsamiczna szynka z kawą i cynamonem foto
Upieczone mięso odłożyć na kilkanaście minut, żeby odpoczęło. Szynkę podawać na ciepło lub na zimno pokrojoną w plasterki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Beatris 11.03.2014 11:28
Dziękuję, że skorzystałaś z przepisu i cieszę się, że smakowało.My też zjedliśmy tę szyneczkę na kanapki.
Alex_M 11.03.2014 08:45
i wypróbowałam :D najbardziej smakowała nam na zimno na kanapkach :)
Alex_M 26.02.2014 10:49
taką szyneczkę to ja muszę wypróbować! :)
IwonaKa 26.06.2013 15:40
takiej szynki jeszcze nie jadłam,super jest
Rafał10 08.01.2013 20:07
Widzę u ciebie bardzo ciekawe, smaczne i niespotykane dla mnie połączenia... na pewno kiedyś wypróbuję pomysł z kawą :)
Beatris 03.01.2013 22:22
Na święta staram się wymyślić coś extra.
Mira85 03.01.2013 16:55
bardzo orginalny przepis
MAR3STA 01.01.2013 16:20
dokładny opis i fotki sprawiają, że nie można się powstrzymać przed upieczeniem takiej szyneczki
Beatris 31.12.2012 17:21
Szynka smakiem przypomina lekko wędzoną, chociaż wcale wędzona nie jest.
adelajda 31.12.2012 16:00
super masz ten przepis !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat