Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Balsamiczna szynka z kawą i cynamonem

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Owoc jałowca cały Prymat 15 ziarenek
ziele angielskie 3 ziarenka
Liść laurowy suszony Prymat 1/2 sztuki
Kolendra cała Prymat 1/2 łyżeczki
cynamon 1 płaska łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
kawa rozpuszczalna 4 czubate łyżeczki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 łyżeczka
czosnek 5 ząbków
miód 4 czubate łyżeczki
olej do smażenia
szynka wieprzowa ok. 1,7 kg
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 2 płaskie łyżki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łyżeczka
ocet balsamiczny 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Balsamiczna szynka z kawą i cynamonem

Kroki postępowania

1
Ziarenka jałowca, ziela angielskiego, kolendrę, suszone chili i liść laurowy przełożyć do moździerza.
Krok 1 - Balsamiczna szynka z kawą i cynamonem foto
2
Dokładnie utrzeć.
Krok 2 - Balsamiczna szynka z kawą i cynamonem foto
3
Utarte przyprawy przełożyć do miski. Dodać do nich kawę, pieprz, mieloną paprykę, cynamon i gałkę muszkatołową.
Krok 3 - Balsamiczna szynka z kawą i cynamonem foto
4
Dodać wyciśnięty czosnek, wlać miód i ocet balsamiczny. Na koniec dodać sól peklową. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Balsamiczna szynka z kawą i cynamonem foto
5
Szynkę oczyścić z błon. Ja moją przekroiłam na 2 kawałki, ale można ją zostawić w całości. Szynkę przełożyć do garnka, zalać marynatą. Garnek przykryć i odstawić do lodówki na 2 dni. Co kilka godzin szynkę odwrócić.
Krok 5 - Balsamiczna szynka z kawą i cynamonem foto
6
Po tym czasie na patelni rozgrzać olej. Szynkę wyjąć z marynaty, zrumienić z każdej strony na oleju.
Krok 6 - Balsamiczna szynka z kawą i cynamonem foto
7
Zrumienioną szynkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Naczynie przykryć. Szynkę piec w 180 stopniach przez godzinę.
Krok 7 - Balsamiczna szynka z kawą i cynamonem foto
8
Po tym czasie zdjąć pokrywkę, szynkę odwrócić. Piec ją dalszą godzinę, często polewając ją powstałym podczas pieczenia płynem.
Krok 8 - Balsamiczna szynka z kawą i cynamonem foto
9
Upieczone mięso odłożyć na kilkanaście minut, żeby odpoczęło. Szynkę podawać na ciepło lub na zimno pokrojoną w plasterki.
Krok 9 - Balsamiczna szynka z kawą i cynamonem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 11.03.2014 11:28
Dziękuję, że skorzystałaś z przepisu i cieszę się, że smakowało.My też zjedliśmy tę szyneczkę na kanapki.
Alex_M 11.03.2014 08:45
i wypróbowałam :D najbardziej smakowała nam na zimno na kanapkach :)
Alex_M 26.02.2014 10:49
taką szyneczkę to ja muszę wypróbować! :)
IwonaKa 26.06.2013 15:40
takiej szynki jeszcze nie jadłam,super jest
Rafał10 08.01.2013 20:07
Widzę u ciebie bardzo ciekawe, smaczne i niespotykane dla mnie połączenia... na pewno kiedyś wypróbuję pomysł z kawą :)
Beatris 03.01.2013 22:22
Na święta staram się wymyślić coś extra.
Mira85 03.01.2013 16:55
bardzo orginalny przepis
MAR3STA 01.01.2013 16:20
dokładny opis i fotki sprawiają, że nie można się powstrzymać przed upieczeniem takiej szyneczki
Beatris 31.12.2012 17:21
Szynka smakiem przypomina lekko wędzoną, chociaż wcale wędzona nie jest.
adelajda 31.12.2012 16:00
super masz ten przepis !
aginaa 30.12.2012 15:42
wyglada apetycznie
Katarzyna/kate1980 27.12.2012 22:18
super
Sroczka 27.12.2012 22:02
Bardzo oryginalny, a przy tym wyśmienity przepis. Wart wypróbowania.
Klausia 27.12.2012 20:18
O jej szynki z kawą i cynamonem to jeszcze nie jadłam :D
Monika58 27.12.2012 15:39
pyszne
pajbek 27.12.2012 13:06
Super przepis :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak