Bakłażany nadziewane ryżem

Bakłażany nadziewane ryżem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    4 szt
  • grzyby suszone

    4 dag
  • cebula

    2 szt
  • olej

    6 łyżek
  • natka pietruszki

  • śmietana

    0,5 szkl
  • ryż

    10 dag
  • żółtko jajek

    2 szt
  • ser żółty

    5 dag
  • soł, pieprz, sok z cytryny

Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Bakłażany nadziewane ryżem

Bakłażany umyć, ściąć czubki od strony szypułki, obrać, przekrajać wzdłuż na połówki, wydrążyć środki specjalną łyżeczką, posypać przyprawami i skropić sokiem z cytryny. Grzyby opłukać namoczyć i ugotować z dodatkiem pokrajanej cebuli. Ryż opłukać, zalać dużą ilością wrzącej osolonej wody, ugotować, przelać ciepłą wodą, odsączyć. Drugą cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, połączyć z ryżem, posiekanymi grzybami i posiekaną natką pietruszki oraz żółtkami, doprawić, napełnić bakłażany, polać olejem, upiec lub dusić do miękkości. Pod koniec pieczenia skrapiać śmietaną oraz posypać startym serem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
angelika14 05.02.2011 13:07
pychota

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat