Bakłażan z serem żółtym w śmietanie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    800 g
  • tłuszcz

    100 g
  • mąka

    4 łyżki
  • śmietana 12%

    1\\2 szklanki
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • koperek

  • sól

  • pieprz

  • ser żółty

    50 g (twardy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z bakłażanów ścinamy czubki od strony szypułki umyć i pokroić ukośnie w niezbyt grube plastry. Posypujemy solą i pieprzem i odstawiamy na godzinkę . Po godzinie smażymy na silnie rozgrzanym tłuszczu , tylko zanim zaczniemy smażyć posypmy mąką, po usmażeniu wykładamy do naczynia płaskiego zalać śmietaną połączoną z koncentratem , posiekanym koperkiem i przyprawami jeszcze tylko posypmy startym serem i zapiekamy w gorącym piekarniku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia56 15.02.2014 10:29
ciekawe jak smakuje
ElizaT 13.04.2011 10:43
bardzo lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat