Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażan z pieczarkami

5.0
(41)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bakłażan 1 szt
sok z cytryny 1 łyżka
pieczarki 10 szt
cebula 1 szt
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
natka pietruszki 1 łyżka
olej 1 łyżka
sól
pieprz
śmietana 18 proc 2 łyżki
pomidory koktajlowe (czerwone) 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażan z pieczarkami

Kroki postępowania

1
Bakłażan umyć, ściąć szypułkę, przekroić na pół i wydrążyć ze środka miąższ.
Wydrążone połówki posypać przyprawami i skropić cytryną.
Miąższ bakłażana, pieczarki i cebulkę pokroić.
Krok 1 - Bakłażan z pieczarkami foto
2
Najpierw przesmażyć pieczarki z cebulką, a następnie dodać bakłażan. Dusić do odparowania wody. Wystudzić.
Krok 2 - Bakłażan z pieczarkami foto
3
Połączyć z jajkiem, bułką tartą i natką pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 3 - Bakłażan z pieczarkami foto
4

Farszem napełnić wydrążone połówki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym lekko oliwą, podlać 3 łyżkami wody i upiec do miękkości, około 20 minut w 200 stopniach.
Pod koniec pieczenia skrapiać śmietaną. Udekorować połówkami pomidorków i podawać. Można podać keczup.

Krok 4 - Bakłażan z pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania84 18.11.2014 17:29
bardzo smaczne warzywo :)
caralajna 18.11.2014 16:22
wygląda jak speed boat ;) pycha
gosia561 18.11.2014 15:06
pysznie zapieczony
molanka 18.11.2014 14:29
apetycznie wygląda
jasiek 18.11.2014 13:53
smaczny farsz
aginaa 18.11.2014 12:07
musi byc pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak