Bakłażan z pastą miso

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłaża

    5 szt.
  • Pasta MIso

    200 gramów
  • mirin

    2 łyżka
  • imbir starty

    2 łyżka
  • sól

    50 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bakłażany umyć, osuszyć, całe natrzeć solą, położyć na siatce umieszczonej na talerzu, aby powoli obciekł z nich sok. W misce wymieszać miso (pasta ze sfermentowanej soi) i imbir. Włożyć bałkażany do szczelnie zamykanego pojemnika, obłożyć sosem miso. Szczelnie przykryć i umieścić na 8 dni w chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce). Podawać jako dodatek do dań zimnych lub gorących, w całości lub pokrojowe w podłużne paski.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat