Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażan z ciecierzycą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bakłażan 1 średniej wielkości
pomidor 2 sztuki
papryka czerwona 1 sztuka
cebula 0,5 sztuki gruntowy
natka pietruszki mały pęczek
filet z kurczaka 1 pojedynczy
ciecierzyca 0,5 szklanki
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Papryka słodka mielona Prymat
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
ser żółty 1 plastry
bulion 0,5 szklanki
olej

Porada

Tak przygotowanego bakłażana możemy podać z dodatkiem makaronu, czy ryżu.

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażan z ciecierzycą

Kroki postępowania

1
Ciecierzycę zalewamy wodą i pozostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości.
Krok 1 - Bakłażan z ciecierzycą  foto
2
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w drobną kostkę i oprószamy przyprawami (przyprawa do kurczaka oraz pieprz).
Krok 2 - Bakłażan z ciecierzycą  foto
3
Cebule kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Do zrumienionej dokładamy przygotowane mięso. Smażymy je.
Do gotowego mięsa dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz paprykę.
Krok 3 - Bakłażan z ciecierzycą  foto
4
Bakłażan przekrawamy na połowę. Środek wydrążamy, kroimy w kostkę i dodajemy do smażonym z filetem warzyw. Całość smażymy do zredukowania płynu. Na koniec nadzienie ostatecznie doprawiamy do smaku i dodajemy natkę pietruszki.
Krok 4 - Bakłażan z ciecierzycą  foto
5
Wydrążone połówki bakłażana oprószamy delikatnie solą , a następnie obsmażamy je delikatnie na oleju. Tak przygotowane napełniamy przygotowanym farszem. Napełnione umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy bulionem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Danie zapiekamy w 180°C około 25 minut. Tuż przed końcem na wierzchu układamy pocięte plasterki sera. Gdy ten się rozpuści bakłażana podajemy.
Krok 5 - Bakłażan z ciecierzycą  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 31.12.2015 02:22
Super jadło.
anka1988 30.12.2015 21:21
smaczny obiad!
IKrakowianka 30.12.2015 20:41
smaczne połączenie
Gracer 30.12.2015 20:40
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak