Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażan z bobem i kokardkami

4.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Bardzo syte, wegetariańskie łódeczki z bakłażana z dodatkiem bobu i makaronu. Jako miłośniczka bakłażana mogę go jeść pod każdą postacią.

Składniki:

Składniki:

bakłażan 2 sztuki
bób 400 gramów
makaron kokardki 100 gramów
żółty ser 4 plastry
pomidorki koktajlowe 5 sztuk
bazylia świeża 3 gałązki
sól 1 łyżeczka
pieprz 1 szczypta
olej rzepakowy 5 łyżek
koperek świeży 5 gałązek

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażan z bobem i kokardkami

Bakłażany kroję wzdłuż na pół. Wycinam z każdej połówki środek miąższu zostawiając po 1 cm. Bakłażany solę i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie zmywam sól zimną wodą i osuszam je. Smaruję olejem rzepakowym, tak samo miąższ i układam na blaszce. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni góra-dół i piekę bakłażany 20 minut. W trakcie pieczenia smaruję jeszcze raz olejem. Bób wrzucam do gotującej i osolonej wody i gotuję około 5 minut. Nie ma być rozgotowany. Po odcedzeniu przelewam go zimną wodą i obieram z łupinek. Makaron gotuję al dente. Do miski przekładam makaron, dodaję bób, pokrojony miąższ bakłażana, sól, pieprz, pokrojony koper, bazylię, pokrojony ser. Farszem napełniam bakłażana, dodaję pokrojone połówki pomidorków i wstawiam jeszcze na 10 minut do piekarnika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak