Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażan z bobem i kokardkami
Bakłażany kroję wzdłuż na pół. Wycinam z każdej połówki środek miąższu zostawiając po 1 cm. Bakłażany solę i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie zmywam sól zimną wodą i osuszam je. Smaruję olejem rzepakowym, tak samo miąższ i układam na blaszce. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni góra-dół i piekę bakłażany 20 minut. W trakcie pieczenia smaruję jeszcze raz olejem. Bób wrzucam do gotującej i osolonej wody i gotuję około 5 minut. Nie ma być rozgotowany. Po odcedzeniu przelewam go zimną wodą i obieram z łupinek. Makaron gotuję al dente. Do miski przekładam makaron, dodaję bób, pokrojony miąższ bakłażana, sól, pieprz, pokrojony koper, bazylię, pokrojony ser. Farszem napełniam bakłażana, dodaję pokrojone połówki pomidorków i wstawiam jeszcze na 10 minut do piekarnika.