Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażan smacznie nadziany

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bakłażan 1 szt
marchewka 100 g
cebule 60 g
kurki 40 g
kiełbasa śląska 130 g
pomidor 1 szt
sól do smaku
olej do smażenia
ser gouda 50 g
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażan smacznie nadziany

Kroki postępowania

1
Bakłażana kroimy na pół i z każdej połówki wydrążamy część miąższu, tworząc miejsce na farsz.
Krok 1 - Bakłażan smacznie nadziany foto
2
Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i prużymy na patelni z niewielką ilością wody. Doprawiamy ją pieprzem i solą. Tak przygotowaną marchewkę kładziemy cienką warstwą w połówkach bakłażana.
Krok 2 - Bakłażan smacznie nadziany foto
3
Kiełbasę śląską (lub mięso mielone) kroimy w paski i smażymy na patelni, pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i doprawiamy pieprzem i solą. Kurki kroimy na mniejsze części i podsmażamy na oleju. Do wydrążonych połówek bakłażana nakładamy warstwami przygotowane wcześniej składniki: kiełbaskę z cebulą i kurki.
Krok 3 - Bakłażan smacznie nadziany foto
4
Na wierzch posypujemy starty ser gouda i kładziemy plastry pomidora, pomidora posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
Krok 4 - Bakłażan smacznie nadziany foto
5
Blaszkę do pieczenia lub naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością tłuszczu i umieszczamy w niej bakłażany. Bakłażany pieczemy w piekarniku w temp. 180 st. C przez ok. 1 godzinę. SMACZNEGO!
Krok 5 - Bakłażan smacznie nadziany foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 09.04.2014 09:04
bardzo smakowicie wygląda
Kejti 03.03.2014 21:05
Robię się głodna :-)
as28 30.07.2013 13:52
pychotka mniam
fotoviderek 30.07.2013 11:00
Super danie. Pycha :)
Kamil 28.07.2013 11:59
ależ to musi być syte :)
Pyszota 27.07.2013 14:40
pyszne jedzenie
treonina 27.07.2013 14:31
wypróbuję! dzieki za przepis
w mojej kuchni 27.07.2013 13:53
ale dobre jedzonko..
Dorota76 27.07.2013 13:17
z marchewką jeszcze nie jadłam ale warto będzie spróbować
Gracer 27.07.2013 12:58
na pewno pyszny
Sylwia26 27.07.2013 12:48
apetycznie wygląda
biatriss 27.07.2013 12:46
smaka robisz;P
Janina 27.07.2013 12:42
Pyszne , lubie takie nowości;)
2milutka 27.07.2013 12:19
lubię takie jedzonko mniam;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak