Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażan na kanapki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bakłażan 1 szt.
czosnek 9-10 ząbków
ocet balsamiczny 1/4 szkl.
suszone pomidory 1/2 słoika
oliwa z suszonych pomidorów 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażan na kanapki

Kroki postępowania

1
Bakłażana kroimy w plasterki. Na desce kładziemy ręcznik papierowy na nim układamy plastry bakłażana i obficie solimy. Zostawiamy tak na ok 15 minut, żeby bakłażan się “spocił”.
Krok 1 - Bakłażan na kanapki foto
2
Ręcznikiem papierowym wycieramy “rose ” z bakłażana. Na patelni na oliwie obsmażamy bakłażana (Ja zrobiłam to na grillu elektrycznym nie musiałam używać do tego tłuszczu).

W okrągłym naczyniu układamy warstwę bakłażana.
Krok 2 - Bakłażan na kanapki foto
3
Suszone pomidory kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na bakłażana dajemy pomidory i czosnek, polewamy odrobina octu balsamicznego i oliwa ze słoika z pomidorów suszonych.
Krok 3 - Bakłażan na kanapki foto
4
Ponownie bakłażan i pomidory z czosnkiem, powtarzamy tak aż do skończenia się składników. Ostatnia warstwę bakłażana polewamy tylko oliwa.
Krok 4 - Bakłażan na kanapki foto
5
Najlepiej smakuje z pieczywem :) Smacznego!!!
Krok 5 - Bakłażan na kanapki foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 02.02.2014 22:54
Na pewno bardzo smaczne takie jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak