Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażan faszerowany ryżem z oscypkiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan
ryż do risotto 200 g
wino białe wytrawne 200 ml
bulion 200 ml
masło 4 łyżki
pomidor
oscypek 100 g
kurki 150 g
cebula
rukola
natka pietruszki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażan faszerowany ryżem z oscypkiem

Bakłażan przekrój na pół przełóż do miski z zimną wodą osoloną na 10 min.Potem osusz go.Z połówek wydrąż miąższ ,aby powstały łódeczki.Pomidora obierz ze skórki ,usuń pestki,pokrój w kostkę,miąższ z bakłażana tez pokrój.
W rondlu zeszklij połowę cebuli,dodaj ryż,smaż aż zrobi się szklisty.Dolej wino i odparuj je.Dojewaj bulion,i mieszaj aż ryz bedzię prawie miękki.Na patelni usmaż resztę cebuli,dodaj grzyby i smaż 10 min.Pod koniec dodaj miąższ bakłażana ,pomidora ryż z cebulą i rukolę.Dopraw.Powstałym farszem napełniaj łódeczki bakłażana,na wierzchu ułóż pokrojony oscypek.Zapiekaj ok 10 min w 180 stopniach.Przed podaniem posyp natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak