Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i papryką

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 1 szt
mięso mielone wieprzowe 25 dag
cebula 1 szt
papryka czerwona 1/2 szt
papryka żółta 1/2 szt
ser żółty 50 g
oliwa
sól
pieprz
bazylia

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i papryką

Kroki postępowania

1
Mięso mielone przekładam na patelnię. Wlewam odrobinę oliwy i smażę na małym ogniu około 10 minut.
Krok 1 - Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i papryką foto
2
Papryki oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Cebulę obieram i drobno siekam. Paprykę z cebulą dodaję do mięsa. Mieszam i razem smażę 5 minut. Farsz doprawiam do smaku solą, pieprzem i bazylią.
Krok 2 - Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i papryką foto
3
Bakłażan przekrawam na pół. Łyżką wydrążam nasiona, robiąc wgłębienia. Wgłębienia wypełniam przygotowanym farszem.
Krok 3 - Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i papryką foto
4
Wierzch bakłażanów posypuję startym żółtym serem. Bakłażany układam w naczyniu żaroodpornym i zapiekam 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 4 - Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i papryką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

R'n'G Kitchen 22.03.2015 14:27
Uwielbiamy ,Mniam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak