Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i papryką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    1 szt
  • mięso mielone wieprzowe

    25 dag
  • cebula

    1 szt
  • papryka czerwona

    1/2 szt
  • papryka żółta

    1/2 szt
  • ser żółty

    50 g
  • oliwa

  • sól

  • pieprz

  • bazylia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i papryką foto
Mięso mielone przekładam na patelnię. Wlewam odrobinę oliwy i smażę na małym ogniu około 10 minut.
Krok 2 - Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i papryką foto
Papryki oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Cebulę obieram i drobno siekam. Paprykę z cebulą dodaję do mięsa. Mieszam i razem smażę 5 minut. Farsz doprawiam do smaku solą, pieprzem i bazylią.
Krok 3 - Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i papryką foto
Bakłażan przekrawam na pół. Łyżką wydrążam nasiona, robiąc wgłębienia. Wgłębienia wypełniam przygotowanym farszem.
Krok 4 - Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i papryką foto
Wierzch bakłażanów posypuję startym żółtym serem. Bakłażany układam w naczyniu żaroodpornym i zapiekam 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
R'n'G Kitchen 22.03.2015 14:27
Uwielbiamy ,Mniam!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat