Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażan faszerowany grzybowym risotto

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż do risotto 1 szklanka
bakłażan 1 sztuka
oliwa 1 łyżka
ser żółty 2 plastry
pomidor 1 sztuka
sól
pieprz
grzyby suszone 1/2 szklanki
zupa 1 borowikowa

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażan faszerowany grzybowym risotto

Kroki postępowania

1
1.Robimy risotto.Grzyby moczymy przez 2 godziny a potem gotujemy w tej samej wodzie do miękkości.przecedzamy i siekamy najdrobniej jak można.Do miseczki wlewamy trochę wody dodajemy zupę borowikową i grzyby,mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę,dodajemy ryż i smażymy aż będzie szklisty,cały czas mieszając.Podlewamy gorącą wodą(około jednej chochli) czekamy aż ryż wchłonie wodę i ponownie podlewamy gorącą wodą.Dodajemy grzyby z zupą borowikową.I powtarzamy czynność z podlewaniem gorącą wodą do puki ryż nie będzie miękki.Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 1 - Bakłażan faszerowany grzybowym risotto foto
2
2.Bakłażana przekrawamy na pół i solimy środki(nie obieramy)nadziewamy risotto,bardzo ciasno.
Krok 2 - Bakłażan faszerowany grzybowym risotto foto
3
3.Na wierzch kładziemy po plasterku sera i grubym plastrze pomidora.
Krok 3 - Bakłażan faszerowany grzybowym risotto foto
4
4.Pieczemy w piekarniku około 45 minut w temperaturze 180 s.c.
Krok 4 - Bakłażan faszerowany grzybowym risotto foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

meg1984 16.02.2013 19:44
apetyczne danie
aisza1 16.02.2013 10:13
przepyszne
Dorian 28.10.2012 15:28
super
eliza135 23.10.2012 20:50
wygląda smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak