Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakaliowy Anusi

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 250 gram
cukier puder 200 gram
jajko 3 szt
smietana 18% 3 łyżki
kakao 1 łyżka
marmolada mały słoiczek
orzechy włoskie
rodzynki
daktyle
cukier waniliowy 1 szt
proszek do pieczenia 1 szt
mąka pszenna 500 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Bakaliowy Anusi

Kroki postępowania

1
margaryne z cukrem oraz żółtka ubić mikserem.
Krok 1 - Bakaliowy Anusi foto
2
Mąkę wysypać na stolnice, wyłożyc ubitą masę, dodać śmietanę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wyrobić.

*W przepisie chodzi o jeden mały proszek do pieczenia (nie ten na 1kg mąki)
Krok 2 - Bakaliowy Anusi foto
3
Gotowe ciasto podzielić na trzy części. Jedną część rozwałkować i wyłożyc do przygotowanej formy do pieczenia. Drugą czesć zawinąć w folię i włożyc do zamrażalnika(najlepiej na całą noc). Do trzeciej cześci dodać kakao, wyrobić, zawinąć w folię i również włożyć do zamrażalnika (najlepiej na całą noc).
Krok 3 - Bakaliowy Anusi foto
4
Następnego dnia na warstwę ciasta wyłożyć marmoladę.
Krok 4 - Bakaliowy Anusi foto
5
Na marmoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach zamrozone ciasto ciemne. Na ciasto wyłożyc bakalie (nie muszą byc takie jak w przepisie)
Krok 5 - Bakaliowy Anusi foto
6
Na bakalie wyłożyć ubitą piane z trzech białek (żółtka zostały wykorzystane do ciasta))
Krok 6 - Bakaliowy Anusi foto
7
Na pianę zetrzeć na grubych oczkach zamrożone ciasto jasne.
Krok 7 - Bakaliowy Anusi foto
8
Piec w temperaturze 160-170 stopni około 50-60 minut.
Krok 8 - Bakaliowy Anusi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota59 26.05.2013 22:15
warte spróbowania
TEtalicha 01.05.2013 21:21
skusić się to nie grzech
Milena87 16.04.2013 19:12
aż chce się spróbować :)
Alex_M 06.04.2013 10:35
fajne ciacho!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak