Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bakaliowiec

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spód

mąka pszenna 100g
masło 100g
cukier 80g
kakao 1 łyżka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Lista składników

masa makowa 650g (puszka)
masa kajmakowa
orzechy włoskie 100g
czekolada gorzka 100g
jajko 4
żurawina suszona
wiórki kokosowe
brzoskwinie suszone
rodzynki

Przepis i sposób przygotowania na: bakaliowiec

Mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, kakao, cukier i roztopione masło wymieszać razem aż powstanie kruszonka. Ciastem wylepić dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15minut, 180 stopni C.

Jajka zmiksować. Masę makową, roztopione masło, zmiksowane orzechy (lub pokrojone), bakalie (suszone brzoskwinie, żurawina, rodzynki itd.), wiórki kokosowe, pokrojoną czekoladę oraz zmiksowane jajka wymieszać razem. Wyłożyć na upieczony spód i piec 45minut, 180 stopni C.

Gotowe, ostudzone ciasto posmarować masą kajmakową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kucharka1992 09.01.2015 21:36
Pysznie wygląda :)
RenataZ-et 09.01.2015 21:05
super wypiek :)
tytka 09.01.2015 19:07
no niestety zapomniałam, a tak szybko się go zjadło...
Lucan 09.01.2015 18:34
Wygląda ślicznie, szkoda, że nie zrobiłaś zdjęcia rozkrojonego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak