Bajgle tureckie - simit

Bajgle tureckie - simit

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    0,5 kg
  • drożdże suche

    3 łyżeczki
  • mleko

    200 ml
  • woda letnia

    70 ml
  • jajko

    1 szt
  • cukier

    1 łyżka
  • sól

    1,5 łyżeczki
  • sezam

    100 g
  • woda letnia

    100 ml
  • Syrop trzcinowy

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bajgle tureckie - simit  foto
Mąkę przesiać do misy miksera, wsypać drożdże, cukier, sól, wbić jajko i dodać letnie mleko i wodę. Za pomocą końcówki do ciast drożdżowych "haka"wyrabiać ciasto przez kilka minut, aż zrobi się elastyczna kulka. Ciasto pozostawić w misie, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejscu do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką i podzielić na 8 równych części.
Krok 2 - Bajgle tureckie - simit  foto
Z każdej części ciasta uformować wałek o długości około 60-70 cm.
Krok 3 - Bajgle tureckie - simit  foto
Wałek zwinąć na pół, skręcić i uformować bajgla dokładnie sklejając by się nie rozwinął.
Krok 4 - Bajgle tureckie - simit  foto
Bajgle ułożyć na blasze wyłożonej matą silikonową, robimy odstępy bo bajgle urosną. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut. Wodę lekko podgrzać dodać syrop trzcinowy i wymieszać. Przed pieczeniem bajgle posmarować letnią wodą za pomocą pędzelka i posypać obficie sezamem.
Krok 5 - Bajgle tureckie - simit  foto
Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec około 20-25 minut. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat