Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bajaderki z rumem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

czerstwe ciast bez dodatów 350 g
mleko 1/2 szkl
rum 1/2 szkl
bakalie 2 szkl
kakao 2 łyżki
herbatniki 300 g

polewa

masło 1/2 kostki
cukier puder 1/2 szkl
kakao 2 łyżki
wrzątek 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: bajaderki z rumem

Rodzynki zalać połową rumu, zamknąć szczelnie o odstawić na kilka godzin. Ciasto rozdrobnić (najlepiej przepuścić je przez maszynkę do mielenia mięsa). Herbatniki przełożyć do grubego woreczka i utłuc wałkiem. Bakalie posiekać. Mleko zagotować z kakao i przestudzić. Wlać do miski z ciastem, dodać herbatniki, bakalie, rodzynki z rumem i wlać rum. Wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie to dosypać utłuczonych na pył herbatników. Jeśli będzie za suche to dolać przegotowanego mleka. Z masy formować kulki dowolnej wielkości i układać je na kratce. Masło, cukier puder i kakao zagotować, dodać wrzątek i mieszać aż polewa zgęstnieje. Polać bajaderki. Wierzch można udekorować bakaliami lub wiórkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 01.02.2016 16:43
Cudowne.....
Wiesława1 14.01.2016 10:18
świetna propozycja
Ola1984 12.01.2016 10:59
Pysznie wyglądają :)
RenataZ-et 12.01.2016 09:45
wyglądają super!
Maridka19 12.01.2016 09:05
Same słodkości pyszne
Stenka 12.01.2016 08:52
ciekawy przepis
Ewelina1991 12.01.2016 08:27
pysznie tu!!
Krystyna32 12.01.2016 07:47
pyszności :)
Marta Ryżek-Kalkowska 12.01.2016 01:36
same pyszności
norweska20 11.01.2016 23:08
zawsze mile widziane
Łukasz15 11.01.2016 21:56
Bardzo dobre
Renata9 11.01.2016 21:34
Smaczny deserek :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak