Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bajaderka

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 50 dag
margaryna 25 dag
cukier puder 25 dag
jajko 2
proszek do pieczenia 1 łyżka

Do drugiego placka

kakao 1 łyżka
mleko 2% 1 szklanka
powidła śliwkowe 3 łyżki
rodzynki 50 g
orzechy włoskie 30 g
wiórki kokosowe 20 g
orzechy nerkowca 30 g
zapach rumowy 1/2 fiolki

Przepis i sposób przygotowania na: Bajaderka

Kroki postępowania

1
Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę, posiekać z zimną margaryną , dodać cukier i jaja. Ciasto wyrobić , podzielić na dwie równe części.
Krok 1 - Bajaderka foto
2
Ciasto rozwałkować ( bez podsypywania mąki ) i upiec dwa placki.
Forma kwadratowa 23 cm. Pieczemy ok. 25 min. w 180 C.
Krok 2 - Bajaderka foto
3
Jeden placek jeszcze ciepły rozkruszyć .
Kawałki ciasta włożyć do robota z hakiem.
Rodzynki namoczyć w kieliszku gorącej wody z dodatkiem zapachu rumowego, przestudzić.
Krok 3 - Bajaderka foto
4
Orzechy posiekać.
Do pokruszonego placka dodać orzechy, rodzynki , kakao , mleko i wyrobić w robocie na jednolitą masę.
Krok 4 - Bajaderka foto
5
Pierwsze ciasto posmarować najpierw powidłami a następnie przygotowaną masą. Wierzch wyrównać , lekko dociskając. Ciasto wstawiamy w chłodne miejsce lub do lodówki.
Krok 5 - Bajaderka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 08.04.2016 09:25
pyszności :)
Wacław 08.04.2016 09:06
pyszne ciasto z orzechami :-)
Mama niejadka 07.04.2016 21:22
Pyszne ciasto
RenataZ-et 07.04.2016 21:06
pysznie wygląda
Marta1986 07.04.2016 19:57
smaczne ciasto
noninka77 07.04.2016 19:24
Mój mąż wprost uwielbia :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak