Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bagietki pszenne z sezamem

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 200 g
cukier 15 g
drożdże świeże 15 g
masło 30 g
mąka pszenna 360 g
sól 1 plaska lyzeczka
jajko do posmarowania
sezam do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Bagietki pszenne z sezamem

Kroki postępowania

1

Do misy robota wsypać mąkę i sól. Do kubka wlać ciepłą wodę, dodać cukier i drożdże i wymieszać do rozpuszczenia. Wlać rozczyn do misy, dodać rozpuszczone, ciepłe masło i wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Krok 1 - Bagietki pszenne z sezamem foto
2

Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę, krótko zagnieść. Podzielić na 4 równe części.
Krok 2 - Bagietki pszenne z sezamem foto
3

Każdą z nich uformować w długi i cienki wałeczek. Ułożyć w formie na bagietki. Przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Krok 3 - Bagietki pszenne z sezamem foto
4

Następnie bagietki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do lekko naparowanego piekarnika nagrzanego do 210 stopni, piec około 30 minut.
Krok 4 - Bagietki pszenne z sezamem foto
5

Wystudzić na kratce
Krok 5 - Bagietki pszenne z sezamem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aannkaa82 03.05.2015 19:17
ależ one wyglądaja.... obłednie.....
Grazyna0211 21.03.2015 11:48
pyszne bagietki
molanka 20.03.2015 20:34
idealne na śniadanie
barbara11561 20.03.2015 20:14
Lubię takie domowe pieczywo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak