Bagietki pszenne z sezamem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    200 g
  • cukier

    15 g
  • drożdże świeże

    15 g
  • masło

    30 g
  • mąka pszenna

    360 g
  • sól

    1 plaska lyzeczka
  • jajko

    do posmarowania
  • sezam

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bagietki pszenne z sezamem foto

Do misy robota wsypać mąkę i sól. Do kubka wlać ciepłą wodę, dodać cukier i drożdże i wymieszać do rozpuszczenia. Wlać rozczyn do misy, dodać rozpuszczone, ciepłe masło i wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Krok 2 - Bagietki pszenne z sezamem foto

Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę, krótko zagnieść. Podzielić na 4 równe części.
Krok 3 - Bagietki pszenne z sezamem foto

Każdą z nich uformować w długi i cienki wałeczek. Ułożyć w formie na bagietki. Przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Krok 4 - Bagietki pszenne z sezamem foto

Następnie bagietki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do lekko naparowanego piekarnika nagrzanego do 210 stopni, piec około 30 minut.
Krok 5 - Bagietki pszenne z sezamem foto

Wystudzić na kratce

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aannkaa82 03.05.2015 19:17
ależ one wyglądaja.... obłednie.....
Grazyna0211 21.03.2015 11:48
pyszne bagietki
molanka 20.03.2015 20:34
idealne na śniadanie
barbara11561 20.03.2015 20:14
Lubię takie domowe pieczywo

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat