Bagietki na maślance

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna typ 650

    450 g
  • drożdże świeże

    20 g
  • olej z pestek winogron

    2 łyżki
  • maślanka

    1 szklanka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1,5 łyżeczki
  • woda letnia

    1/3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bagietki na maślance foto
Drożdże kruszymy do miseczki. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki i 2 łyżki wody. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia zaczynu.
Krok 2 - Bagietki na maślance foto
Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól, a do nich dodajemy olej, maślankę i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Bagietki na maślance foto
Gdy zaczyn trochę wyrośnie dodajemy go do naszej masy i wyrabiamy ciasto za pomocą łyżki, robiąc to rozciągliwymi ruchami.
Krok 4 - Bagietki na maślance foto
Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Krok 5 - Bagietki na maślance foto
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Na blacie sowicie osypanym mąką, zagniatamy delikatnie ciasto posypując je mąką.
Krok 6 - Bagietki na maślance foto
Formujemy dwa nieco spłaszczone wałki, o długości takiej, by zmieściły się na blachę. Tak przygotowane bagietki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i tępą stroną noża robimy delikatne wgniecenia. Zostawiamy jeszcze na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Krok 7 - Bagietki na maślance foto
Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez około 33 minuty. Upieczone bagietki, po wystudzeniu są od razu gotowe do spożycia.

Tak upieczone bagietki mogą posłużyć nam jako znakomite pieczywo, bądź samodzielna przekąska.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 16.12.2013 16:17
bardzo lubię pieczywo domowe :)
Kuchenka 16.12.2013 13:27
najlepiej żeby byłą chrupiąca :D
IwonaDD 16.12.2013 12:56
rewelacyjna bagietka!
Alex_M 16.12.2013 10:28
szalejesz :) świetna bagietka :)
Ola1984 16.12.2013 09:59
Domowe pieczywo nie ma sobie równych :) Pysznie :)
Olga_SK 16.12.2013 09:31
Aleś Ty rozpieczona ostatnio :D
ao_12 16.12.2013 07:34
dzięki za przepis :)
Renata9 16.12.2013 07:31
pyszna bagietka
Zdzisław 16.12.2013 07:08
super bagietka
marcia7 16.12.2013 01:27
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat