Bagietki bez wyrabiania

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    50 dag
  • drożdże suche

    4 łyżeczki
  • woda ciepła

    360 ml
  • sól

    1 łyżeczka
  • mąka tortowa

    do podsypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bagietki bez wyrabiania foto
Mąkę przesiać do dużej miski. W małej misce wymieszać drożdże z 60 ml wody i 2 łyżeczkami przesianej mąki.
Krok 2 - Bagietki bez wyrabiania foto
Odstawić na 10 minut - w tym czasie powinny zacząć się burzyć.
Krok 3 - Bagietki bez wyrabiania foto
Mąkę wymieszać z solą i zrobić dołek. Wlać do niego przygotowany rozczyn i resztę wody...
Krok 4 - Bagietki bez wyrabiania foto
...po czym wymieszać drewnianą łyżką, aż mąką zostanie całkowicie wrobiona.
Krok 5 - Bagietki bez wyrabiania foto
Powinno powstać jednolite, ale mocno klejące ciasto. Zostawić je w misce i oprószyć mąką. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotować blachę, wykładając ją pergaminem lub specjalną podkładką do pieczenia. Z pergaminu uformować 3 wąskie formy na bagietki, zaginając papier w dwóch miejscach - nie jest to konieczne, ale jest pewność, że ciasto nam się nie "rozleje".
Krok 6 - Bagietki bez wyrabiania foto
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i podzielić na 3 jednakowe części.
Krok 7 - Bagietki bez wyrabiania foto
Każdą z nich delikatnie rozciągnąć wzdłuż...
Krok 8 - Bagietki bez wyrabiania foto
...złożyć na pół i zwinąć formując wałek.
Krok 9 - Bagietki bez wyrabiania foto
Ułożyć na pergaminie i powtórzyć z resztą ciasta. Brzegi zewnętrzne pergaminu dobrze jest podeprzeć choćby zwykłymi opakowaniami z ziołami... (tu podkładka wielokrotnego użytku, ale pergamin też sprawdzony). Przykryć ściereczką i arkuszem folii spożywczej. Odłożyć na 30 minut do wyrośnięcia. Ściereczka po to, aby folia nie przykleiła się do ciasta, a folia mająca wybitne tendencje do przyklejania się... - aby ciasto nie wysychało.
Krok 10 - Bagietki bez wyrabiania foto

W tym czasie nagrzać piekarnik do 240°C, wsadzając dodatkowo miskę z wodą na spód piekarnika. Gdy się nagrzeje - zdjąć z bagietek folię i ściereczkę, usunąć podpórki i ostrym nożem naciąć bagietki.
Krok 11 - Bagietki bez wyrabiania foto
Natychmiast wsadzić do piekarnika i piec 20-25 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Studzenie na kratce ma swoją rację bytu - gorące pieczywo paruje cały czas i kratka daje upust parze. Dzięki temu gotowy wypiek nie jest mokry od spodu, tylko przyjemnie chrupiący
borgia
Bez wyrabiania... To znaczy, że wystarczy wszystko jedynie wymieszać łychą i już. Odruchowo wsadziłam michę z wodą do piekarnika, przez co bagietki są wyjątkowo mięciutkie. Chcąc uzyskać chrupkość skórki - proszę jej po prostu nie wsadzać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 16.03.2015 10:29
Chyba muszę w najbliższym czasie przetestować przepis :)
ben-ka 07.02.2015 12:22
Noooo , to jest przepis dla mnie:)
Ankha 06.02.2015 22:51
Zgrabne batony, przyznaję :)
Hrabina w kuchni 06.02.2015 22:20
Piękne wyszły :)
barbara11561 06.02.2015 17:41
pyszne buły ,moje ciasto na bułeczki właśnie w trakcie wyrastania:)
Habibi 06.02.2015 17:40
bardzo apetyczne :)
Renata9 06.02.2015 17:07
rewelacyjne te Twoje bagietki
mirosława4 06.02.2015 16:43
domowe najlepsze

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat