Babka ziemniaczana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • cebula

    2-3 sztuki
  • jajka

    5 sztuk
  • śmietana

    200 ml
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • boczek

    10 surowy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej, odcisnąć je z soku, dodać startą na jarzynówce cebulę, jajka, mąkę pszenną, śmietanę i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Blachę do pieczenia należy pokrojonym w paski boczkiem, wylać na niego masę, ziemniaczaną przykryć boczkiem i piec około 60- 75 minut w temp. 180 stopni.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 02.08.2012 21:15
bardzo dobry przepis :)
Katarzyna/kate1980 05.04.2012 20:48
pyszności
ben-ka 25.11.2011 20:50
ja uwielbiam taką ziemniaczana babkę:)
rakow2 05.05.2011 19:07
lepsza baba niż dziad
pioge7 07.03.2011 18:25
mniam
gosia47-47 26.02.2011 21:09
mniam
Iwusia 01.06.2010 20:14
Pychotka :) Robię podobną i szybko znika :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat