Babka ziemniaczana

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    2 kg
  • marchew

    1 szt.
  • cebula

    3 szt.
  • boczek wędzony

    100 gram
  • mąka

    1/2 szklanki
  • olej

    1/2 szklanki
  • jajko

    1 szt.
  • sól do smaku

  • Majeranek suszony Prymat

    do smaku
  • boczek

    100 surowy bez kości
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki, marchewkę i 1 cebulę zetrzeć na tarce ziemniaczanej (cebulę dodaję, żeby ziemniaki nie sczerniały, a marchew ze względu na smak - można z niej zrezygnować). Na patelni podsmażyć pokrojony boczek, dodać 2 pokrojone cebule. Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce (soli dodajemy około 2 łyżeczki). Po wymieszaniu można usmażyć kilka placków i spróbować czy masa jest dobrze przyprawiona. Całość przelać do blachy i upiec (około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Megi 03.03.2014 08:14
przepyszne danie, ze śemiatąną oraz kapustą kiszoną
everay 09.10.2013 11:09
uwielbiam takie babki z ziemniaków:)
Stenka 09.10.2013 07:44
muszę kiedyś wypróbować przepis
sasanka 08.10.2013 23:57
i do tego odrobina śmietany :)
babajaga1969 08.10.2013 23:10
ciekawa baba na pikantno - kusi mnie ten przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat