Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka ziemniaczana

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
marchew 1 szt.
cebula 3 szt.
boczek wędzony 100 gram
mąka 1/2 szklanki
olej 1/2 szklanki
jajko 1 szt.
sól do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku
boczek 100 surowy bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Babka ziemniaczana

Ziemniaki, marchewkę i 1 cebulę zetrzeć na tarce ziemniaczanej (cebulę dodaję, żeby ziemniaki nie sczerniały, a marchew ze względu na smak - można z niej zrezygnować). Na patelni podsmażyć pokrojony boczek, dodać 2 pokrojone cebule. Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce (soli dodajemy około 2 łyżeczki). Po wymieszaniu można usmażyć kilka placków i spróbować czy masa jest dobrze przyprawiona. Całość przelać do blachy i upiec (około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 03.03.2014 08:14
przepyszne danie, ze śemiatąną oraz kapustą kiszoną
everay 09.10.2013 11:09
uwielbiam takie babki z ziemniaków:)
Stenka 09.10.2013 07:44
muszę kiedyś wypróbować przepis
sasanka 08.10.2013 23:57
i do tego odrobina śmietany :)
babajaga1969 08.10.2013 23:10
ciekawa baba na pikantno - kusi mnie ten przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak