Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    2 kg
  • boczek wędzony

    30 dkg
  • jajko

    4
  • kasza manna

    3/4 szklanki
  • cebula

    1 szt
  • olej

    100 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Babka ziemniaczana

Boczek pokroić w małą kosteczkę i podsmażyć na patelni, aż wytopią sie skwarki.

Obrać i umyć ziemniaki, utrzeć je na tarce (jak na placki ziemniaczane), zetrzeć do tego cebulę. Dodać jajka (całe), kaszę manną, podsmażony boczek wraz z tłuszczem, który sie wytopił i olej. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Blaszkę prostokątną wysmarować olejem i obsypać bułką tartą, wyłożyć babkę ziemniaczaną. Wierzch babki polać odrobiną oleju. Piec w temp. 200 stopni ok 1,20 h.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

bami 15.03.2012 09:40
O, takiej babki jeszcze nie jadłam :)
lipka02 22.10.2011 12:24
oh jak fajnie
rosik93 13.10.2011 23:12
mniam
iza15 22.06.2011 23:51
fajne
agnieszka214 03.05.2011 10:58
smaczna
agnieszka214 03.05.2011 10:58
smaczna
szajba2 01.04.2011 16:46
fajna babka choć ziemniaczana
banditka 16.03.2011 09:11
extra z kasza mnana nie robilam
Barbara55 25.01.2011 15:09
coś innego z ziemniaków
rakow2
rakow2 20.11.2010 17:18
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat