Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ziemniaki
2 kg -
boczek wędzony
30 dkg -
jajko
4 -
kasza manna
3/4 szklanki -
cebula
1 szt -
olej
100 g
Przepis i sposób przygotowania Babka ziemniaczana
Obrać i umyć ziemniaki, utrzeć je na tarce (jak na placki ziemniaczane), zetrzeć do tego cebulę. Dodać jajka (całe), kaszę manną, podsmażony boczek wraz z tłuszczem, który sie wytopił i olej. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Blaszkę prostokątną wysmarować olejem i obsypać bułką tartą, wyłożyć babkę ziemniaczaną. Wierzch babki polać odrobiną oleju. Piec w temp. 200 stopni ok 1,20 h.
Komentarze (16)
Załaduj więcej komentarzy (6)