Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • wędzony boczek

    300 g
  • cebula

  • jajko

    2 szt
  • mąka

    2 łyżki czubate
  • Czosnek suszony Prymat

  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, opłukać. Cebulę obrać, zetrzeć wraz z ziemniakami na tarce o drobnych oczkach. Boczek pokroić w niewielką kostkę, wrzucić na patelnię, smażyć 5 min, przestudzić. Do ziemniaków z cebulą wbić jajka, dodać przesmażony boczek wraz z wytopionym tłuszczem, wsypać mąkę. Dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku czosnkiem, solą i pieprzem. Masę ziemniaczaną wlać do natłuszczonej formy. Piec w temp. 180 stopni do momentu, kiedy powierzchnia babki będzie już wyraźnie zrumieniona (około 50 minut).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat