Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jajko
5 -
cukier
1,5 szklanki -
mąka
2,5 szklanki -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
cukier waniliowy
1 -
olej
3/4 szklanki -
mąka krupczatka
3 łyżki -
kakao
3 łyżki -
woda zimna
1 szklanka -
cukier puder
Przepis i sposób przygotowania Babka Zebra
Z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Mieszamy.
Po wymieszaniu połowę ciasta przekładamy do drugiej miski i dodajemy do niej kakao, a do pierwszej krupczatkę.
Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną, ciasto wlewamy łyżkami zaczynając od środka! na przemian 3 łyżki ciemnego ciasta, 3 łyżki jasnego ciasta itd.
Ciasto pieczemy przez 70 min. w temp. 180 st. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze (29)
Załaduj więcej komentarzy (19)