Babka Zebra

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    5
  • cukier

    1,5 szklanki
  • mąka

    2,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1
  • olej

    3/4 szklanki
  • mąka krupczatka

    3 łyżki
  • kakao

    3 łyżki
  • woda zimna

    1 szklanka
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka miksujemy z cukrem i wodą, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, po czym olej oraz aromat do ciasta (cały czas mieszając).
Z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Mieszamy.
Po wymieszaniu połowę ciasta przekładamy do drugiej miski i dodajemy do niej kakao, a do pierwszej krupczatkę.
Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną, ciasto wlewamy łyżkami zaczynając od środka! na przemian 3 łyżki ciemnego ciasta, 3 łyżki jasnego ciasta itd.
Ciasto pieczemy przez 70 min. w temp. 180 st. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (29)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 03.06.2013 19:45
śliczne ciasto
zdeba 20.01.2013 21:27
bardzo ciekawie wygląda :)
cooleczka 02.11.2012 17:38
fajna
Motorek 10.09.2012 15:39
pycha
kamyk 13.06.2012 20:54
jedna z moich ulubionych babek
hastalavista 22.03.2012 15:59
świetnie wygląda :)
Agnieszka/picola 20.11.2011 18:39
też taką robię
Krystyna32 12.08.2011 03:16
wygląda pysznie i pewnie tak smakuje, jutro robię
matii6 28.05.2011 22:05
mniam
Ania67 27.04.2011 22:27
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat