Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka zebra

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajek 5
mąki tortowej 3 szk
mąki tortowej 3 łyżka
kakao 3 łyżka
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
cukru 1 szk
białej oranżady 300 ml
olej 250 ml
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Babka zebra

Kroki postępowania

1
Do jednej miski wlać żółtka oddzielone od białek a do drugiej białka. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem a żółtka wymieszać z olejem i oranżadą. Mąkę przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodawać po trochu masy żółtkowej i delikatnie mieszać za pomocą miksera. Następnie dalej mieszając dodawać po łyżce mąki i wymieszać na gładkie ciasto. Gotowe podzielić na dwie części, do jednej dodać 3 łyżki mąki a do drugiej 3 łyżki kakao i wymieszać oba ciasta.
Krok 1 - Babka zebra foto
2
Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na środek tortownicy kłaść po jednej łyżce ciasta na przemian jasne i ciemne. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec 40 minut.
Krok 2 - Babka zebra foto
3
Po upieczeniu wyjąć ciasto z blaszki, wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Krok 3 - Babka zebra foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 03.04.2013 09:00
świetne ciasto !!!!!!!
Katarzyna54 02.04.2013 20:44
pięknie wygląda
V_kuchareczka 02.04.2013 18:09
wygląda rewelacyjnie, koniecznie muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak