babka z ryżu ze śliwkami

babka z ryżu ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    350 g
  • mleko

    1,5 szklanki
  • woda

    1,5 szklanki
  • tłuszcz

    20 g
  • jajko

    4 sztuki
  • śliwki

    200 g
  • cukier

    50 g
  • sól

  • cukier waniliowy

  • bułka tarta

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

ryż ugotować na mleku z dodatkiem margaryny i soli. Jajka umyć, oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, wymieszać z ryżem. Śliwki umyć, ewentualnie wyjąć pestki; śliwki suszone namoczyć parę godzin przed użyciem; śliwki mrożone wypłukać. Do ryżu dodać śliwki, pianę z białek i wymieszać. Ryż wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 40 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Natalia40

27.07.2011 21:09
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat