Babka z makiem i czekoladą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masa makowa

    1 opakowanie
  • skórka z cytryny

    1 szt.
  • mleko

    0,5 szkl.
  • aromat rumowy

    według uznania
  • masło

    250 g
  • cukier

    200 g
  • jajka

    6 szt.
  • mąka

    500 g
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • gorzka czekolada

    100 g
  • cukier puder

    według uznania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do masy makowej dodać skórkę z cytryny i podgrzane mleko, wymieszać. Czekoladę zetrzeć. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać odrobinę aromatu. Kolejno wbijać jajka. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, porcjami wsypywać do ciasta. N akońcu dodac masę makową i czekoladę, wymieszać. Babkę piec około 70 min. w temp. 175 stopni. Przed podaniem oprószyć delikatnie cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krystyna32 21.12.2013 10:19
pyszna babeczka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat