Babka z makiem

Babka z makiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    6 sztuk
  • mąka tortowa

    220 g
  • mąka ziemniaczana

    95 g
  • cukier

    160 g
  • masło

    160 g
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • budyń śmietankowy

    10 g
  • mak

    4 łyżki
  • aromat śmietankowy

    3 krople
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło rozpuszczamy w rondelku, a następnie studzimy.
W jednej misce białka ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy.
W drugiej żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, suchy mak cały, wystudzone masło i aromat. Całość dokładnie mieszamy.
Do masy dodajemy małymi porcjami ubite białka i delikatnie mieszamy.
Na formę wysmarowaną tłuszczem, wylewamy przygotowane ciasto.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni
i pieczemy przez około 55 minut, a następnie studzimy babkę w formie na kratce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ela15

04.12.2014 07:45
pyszna babka, fajnie się prezentuje

Kejti

13.11.2014 22:14
Chętnie zjem kawałeczek do kawki :-)

Alex_M

06.11.2014 17:37
jaka fajna babeczka :)

wwwiolka

05.11.2014 09:56
Bardzo fajny przepis.

Renata9

05.11.2014 07:50
bardzo smaczna babka

bhb8

04.11.2014 23:11
z chęcią by się zjadło :)

olyabuziaczek

04.11.2014 22:07
musze pomyslec zrobic cos z makiem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat