Babka z kremem czekoladowym

Babka z kremem czekoladowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • masło

    125 g
  • cukier

    125 g
  • krem czekoladowy

    150 g
  • mąka

    125 g
  • jajka

    5 sztuk
  • orzechy włoskie mielone

    125 g
  • kakao

    2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • mleko

    4 łyżki

polewa

  • woda

    3 łyżki
  • cukier

    5 łyżek
  • kakao

    4 łyżki
  • masło

    125 g
  • orzechy włoskie mielone

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy krem czekoladowy i żółtka, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, a potem orzechy i mleko. Dokładnie miksujemy.

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.

Formę wytłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Pieczemy 15 minut w temperaturze 160 stopni, potem zwiększamy temperaturę do 175 stopni i pieczmy jeszcze 40 min. Po 15 minutach wytrząsamy z formy i studzimy.

W rondelku podgrzewamy wodę z cukrem, kiedy cukier się rozpuści dodajemy masło. Gdy masło się roztopi zdejmujemy z ognia,dodajemy kakao i mieszamy, gdy lekko przestygnie polewamy babkę. Obsypujemy startymi orzechami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat