Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z cukinią i daktylami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 375 gram
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
jajko 2 sztuki
mleko 2% 30 ml
cukier brązowy 200 gram
margaryna 250 gram
cukinia 370 gram
daktyle 80 gram
orzechy nerkowca 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Babka z cukinią i daktylami

Kroki postępowania

1
Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę oraz gałkę i wymieszać.
Krok 1 - Babka z cukinią i daktylami foto
2
Cukinię umyć i osuszyć. Jeśli warzywo ma przerośnięte pestki w miąższu to je usunąć jeśli nie to mogą zostać. Następnie pokroić w średniej wielkość kostkę. Orzechy i daktyle także pokroić i dodać do cukinii, wymieszać. Margarynę roztopić na patelni na średnim ogniu, następnie przelać do miski. Dodać cukier i wymieszać.
Krok 2 - Babka z cukinią i daktylami foto
3
Jajka wbić do miseczki i roztrzepać je i dodać do miski z margaryną i wymieszać. Dodać pokrojoną cukinię, daktyle i orzechy. Wymieszać.
Krok 3 - Babka z cukinią i daktylami foto
4
Partiami dodawać mąkę i mieszać do połączenia składników. Na koniec wlać mleko i dobrze wymieszać.
Krok 4 - Babka z cukinią i daktylami foto
5
Przełożyć ciasto do formy na babkę ( ja użyłam silikonowej). Piec w 180 stopniach około 50-60 minut aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Zostawić w formie do ostygnięcia. Następnie wyjąć z formy. Polewa: Do miski przesypać cukier i dodać dwie łyżki soku i wymieszać. Gdyby masa była mało płynna dodać jeszcze łyżkę soku i dobrze wymieszać. Polać babkę i zostawić do zastygnięcia. Smacznego!
Krok 5 - Babka z cukinią i daktylami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 21.11.2014 18:50
Pyszna babeczka :) Bardzo lubię takie wynalazkowe ciasta :) zarówno z daktylami jak i z cukinią również piekłam, i u mnie też nikt nie wierzył, że można zrobić ciasto z cukinią ;) a piekę ich już kilka różnych :)
monikaT83 06.11.2014 12:05
bardzo dziękuję:) babką podzieliłam się z rodzinka i nie zdradziłam z czego jest, gdy zjedli powiedziałam co to to bardzo byli zdziwieni:) serdecznie polecam:)
Renataj 06.11.2014 09:00
Takiej babeczki to jeszcze nie jadłam.
Ola1984 06.11.2014 08:43
Fajna babka, ciekawe połączenie smaków.
2milutka 06.11.2014 08:21
apetyczna i zapewne bardzo smaczna:)
Krzysztof15 06.11.2014 06:34
pyszna babka
Magda60 05.11.2014 22:50
bardzo dobre
IlonaAlbertos 05.11.2014 22:08
Apetyczna babka.
marcia7 05.11.2014 21:50
odważne połączenie
ewelinapac 05.11.2014 21:46
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak