Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z brzoskwiniami na maślance pod śliwkową polewą

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

mąka pszenna 4 szklanki
maślanka 1 szklanka
jaja 4 szt
cukier 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masło 100 g
cukier waniliowy 1 łyżka
brzoskwinie 3 szt
mąka 1 łyżeczka

polewa

powidła śliwkowe 4 łyżki
śliwki kilka sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Babka z brzoskwiniami na maślance pod śliwkową polewą

Kroki postępowania

1
Jajka ucieramy z cukrem na puszysto.
Krok 1 - Babka z brzoskwiniami na maślance pod śliwkową polewą  foto
2
Dodajemy naprzemiennie stopione, wystudzone masło oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 2 - Babka z brzoskwiniami na maślance pod śliwkową polewą  foto
3
Dodajemy maślankę i ponownie miksujemy.
Krok 3 - Babka z brzoskwiniami na maślance pod śliwkową polewą  foto
4
Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę, oprószamy mąką i dokładnie mieszamy. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Krok 4 - Babka z brzoskwiniami na maślance pod śliwkową polewą  foto
5
Ciasto przelewamy do formy na babkę z kominem (średnica 26-27 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Krok 5 - Babka z brzoskwiniami na maślance pod śliwkową polewą  foto
6
Pieczemy 70 minut, temp. 180 stopni.
Krok 6 - Babka z brzoskwiniami na maślance pod śliwkową polewą  foto
7
Kiedy wbity w środek ciasta patyczek jest suchy, wyciągamy babę z piekarnika.
Krok 7 - Babka z brzoskwiniami na maślance pod śliwkową polewą  foto
8
Delikatnie objeżdżamy nożem ranty baby i wyciągamy ją z formy. Układamy na talerzu/paterze, żeby lekko przestygła.
Krok 8 - Babka z brzoskwiniami na maślance pod śliwkową polewą  foto
9
Powidła podgrzewamy w garnku, na sam koniec dodajemy pokrojone w kostkę śliwki.
Krok 9 - Babka z brzoskwiniami na maślance pod śliwkową polewą  foto
10
Polewą dekorujemy ciasto. Smacznego!
Krok 10 - Babka z brzoskwiniami na maślance pod śliwkową polewą  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 14.08.2015 16:52
Fajna wersja ;)
Ada-Gaba 14.08.2015 14:44
z chęcią bym sie poczęstowała
VioletoweKucharzenie 14.08.2015 09:47
świetne ciacho!
IZABELA29 14.08.2015 09:11
uwielbiam takie baby
mysza75 13.08.2015 22:28
jakie fajne ciacho do kawy
Mama niejadka 13.08.2015 21:37
apetycznie wygląda
Wiktoria29 13.08.2015 20:38
fajne ciasto
Malinka 13.08.2015 19:44
Bardzo smaczna propozycja deseru :)
Alex_M 13.08.2015 16:58
dobre ciasto
Agnieszka-87-25 13.08.2015 14:43
swietne!!!
dom-agi 13.08.2015 14:29
Ciekawy pomysł!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak