Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka z ajerkoniakiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jaja 4 sztuki
ajerkoniak 120 ml
masło 150 gram
mąka pszenna 250 gram
cukier 170 gram
proszek do piecz 1 łyżeczka
czekolada 150 gram

Przepis i sposób przygotowania na: babka z ajerkoniakiem

Kroki postępowania

1
Cukierki lub czekoladę pokroić na drobne kawałki.
Masło utrzeć z cukrem na dość gładką masę.
Wbijać jaja jedno po drugim i cały czas miksować.
Krok 1 - babka z ajerkoniakiem foto
2
Ciągle miksując wlać ajerkoniak.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Dodać powoli do masy cały czas miksując.
Krok 2 - babka z ajerkoniakiem foto
3
Na koniec dodać pokrojone krówki lub połamaną czekoladę, i wymieszać szpatułką.
Formę na babkę z kominkiem wysmarować margaryną i obsypać kaszą manną.
Piec około 1 h w temp. 175 st.
Krok 3 - babka z ajerkoniakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AURELKA 14.06.2013 21:40
znakomita jest
Alex_M 17.03.2013 10:58
kiedys robilam podobna i byla pyszna, musze powtorzyc!
czekoladka_m 08.03.2013 11:55
Koniecznie muszę taką wypróbować;):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak