Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka w skorupce

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2 szt
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczna 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
woda 70 ml
olej 70 ml
ocet 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Babka w skorupce

W jajkach zrobić dziurę wielkości palca i wylać 2 jajka do miksera. Resztę jajek możemy zużyć na przygotowanie porannej jajecznicy lub innego ciasta. Aby ułatwić sobie wyciągnięcie białka i żółtka możemy podłubać w jajku patyczkiem do szaszłyków i przebić żółtko. Jajka bardzo dokładnie myjemy a następnie wlewamy odrobine oleju i okręcamy jajko tak aby tłuszcz pokrył dokładnie ścianki wewnętrzne jajka. Wydmuszki układamy na blasze do pieczenia na pierścieniach wykonanych z folii aluminiowej spiętej biurowym zszywaczem lub na metalowych okręgach. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Stopniowo dodajemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Na końcu dolewamy składniki płynne: wodę, olej i ocet. Wyrabiamy jednolitą masę, która przekładamy do szprycy. Wypełniamy wydmuszki ciastem do około 2/3 wysokości. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Studzimy. Część ciast która wykipiała z jajek oskubać i obrać skorupkę do połowy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 10.03.2014 17:49
bardzo oryginalne
DorotaZ 06.03.2014 16:52
Świetny pomysł:)
iziona 06.03.2014 13:42
Swietny pomysł !
Anna169Hosz 06.03.2014 09:44
Już w zeszłym roku spodobał mi się pomysł na takie babki, ale jakoś nie miałam okazji zrobić :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak