Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka śmietankowa

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

margaryna 150 g
jajko 4 szt
cukier 130 g
sól 1 szczypta
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
budyń śmietankowy 2 po 40 g
czekolada kilka kostek
margaryna do wysmarowania foremki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka śmietankowa

Kroki postępowania

1
Margarynę rozpuszczamy w garnuszku i zostawiamy do ostygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.
Krok 1 - Babka śmietankowa foto
2
Do piany dodajemy cukier i dalej miksujemy do wymieszania. Nastepnie dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia składników. Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia i budyniami. Do mąki dodajemy ubitą pianę, mieszamy i stopniowo dolewamy ostudzoną margarynę.
Krok 2 - Babka śmietankowa foto
3
Mieszamy do całkowitego połączenia składników. Masę przelewamy do foremki (długość 24 cm) wysmarowanej wcześniej margaryną. Pieczemy 45 minut w 170 stopniach. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy jest gotowe. Ciasto polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Krok 3 - Babka śmietankowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

LoLa 31.03.2013 07:20
tez taką zrobię
Danost 20.11.2012 07:44
super
Zdzisław 19.11.2012 08:43
smacznie wyglada
ilka_86 18.11.2012 22:21
pyszna ta babka
Silver Teaspoon 18.11.2012 21:46
pyszna
Simeo 18.11.2012 21:36
apetycznie wygląda
Miki 18.11.2012 21:35
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak