Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka San Costanzo

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 g
cukier 150 g
drożdże 25 g
orzechy piniowe 60 g
Anyż nasiona Prymat 1/2 łyżki
sól
kandyzowane owoce 80 g
oliwa 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Babka San Costanzo

Na stolnicy zagnieść ciasto drożdżowe, łącząc make, szczyptę soli,cukier, oliwę i drożdże rozpuszczone w malej ilości letniej wody. Wyrabiać ciasto dodając stopniowo ciepłą wodę do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
Tak przygotowane ciasto pozostawić w ciepłym miejscu aż podwoi swa objętość. Następnie wmieszać w ciasto rodzynki (wcześniej namoczone w cieplej wodzie), orzeszki piniowe, nasiona anyżu i pokrojone kandyzowane owoce i skorki.
Zagnieść ponownie ciasto i przełożyć do natłuszczonej formy pierścieniowej. Odstawić na 2 godziny. Po tym czasie wstawić do nagrzanego piekarnika (180°) na ok. 45 minut.
Włoska nazwa tego ciasta to torcolo di San Costanzo. Jest jednym z najbardziej charakterystycznych deserów tradycyjnej kuchni Umbrii.San Costanzo jest patronem Perugii, stolicy Umbrii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 17.05.2014 12:42
bardzo apetyczna :)
Wacław 06.05.2014 09:43
fajne ciasto,fajny przepis :-)
IZABELA29 07.04.2014 08:33
musi byc pyszna
IZABELA29 25.02.2014 11:37
jak smakowicie wygląda
ben-ka 24.02.2014 14:13
Ależ to musi być pyszne!
gibli 21.02.2014 09:56
fajna babeczka
pierniczkowo 17.02.2014 12:22
zaskoczył mnie ten anyż, muszę wypróbować :)
barbara11561 16.02.2014 10:43
pyszna baba:)
Anna169Hosz 15.02.2014 19:56
Interesujący przepis!
Wacław 15.02.2014 10:58
nie jadłem takiej ,musi być bardzo dobra
erym 14.02.2014 12:53
ale kolorowo, super!
caralajna 12.02.2014 15:55
świetnie wygląda
ONY_za_kare 12.02.2014 15:16
fajny przepis
berys18 12.02.2014 07:56
świetna babeczka
anemon 11.02.2014 18:28
Jeszcze nigdy nie robiłam ciasta na oliwie, jestem ciekawa jak smakuje, bo wygląda bardzo apetycznie.
romanrafal
romanrafal 11.02.2014 17:40
bardzo apetycznie wygląda
bogusia19 11.02.2014 14:26
musi być smaczna
Alex_M 11.02.2014 12:10
ciekawa babeczka
norweska20 11.02.2014 09:35
smakowity wypiek
patryska76 11.02.2014 09:32
Wygląda ciekawie ;-)
dodi 11.02.2014 09:20
pyszna babeczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak