Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka pomarańczowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4 sztuki
mąka 25 dag
masło 1 kostka
cukier 20 dag
pomarańcza 1/2 sztuka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Babka pomarańczowa

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy roztopione zimne masło i całość ubijamy mikserem, dodajemy pozostałe składniki: mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier wraz z cukrem wanilinowym, sok pomarańczowy, skórkę z pomarańczy. Całość ze sobą łączymy. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy - ja piekłam małe babki wielkości muffinek około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 05.04.2013 17:09
Bardzo smaczne-fajna babka
gosia1988 05.04.2013 15:42
super babka
Megg 05.04.2013 14:57
wspaniała babka :)
iwi 05.04.2013 14:48
Nie za słodka,jak dla mnie idealna baba.n

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak