Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka piaskowa z kajmakiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka ziemniaczana 250 g
mąka pszenna 200 g
masło 250 g
cukier puder 250 g
rum 2 łyżki
jajko 6 szt
skórka pomarańczowa kandyzowana 3 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masa kajmakowa 1/2 puszki

Porada

Aby kajmak był gładki bez grudek proponuję przetrzeć go przez sitko

Przepis i sposób przygotowania na: Babka piaskowa z kajmakiem

Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z masłem i cukrem pudrem na puszystą masę.
Dodać skórkę pomarańczową, rum, mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz proszek do pieczenia i wszystko
zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z ciastem.

Formę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1 godziny.

Babkę ostudzić. Kajmak lekko podgrzać w rondelku i polać babkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ifa 02.04.2015 09:48
Pysznie wygląda :-)
Magula 25.03.2015 14:20
lubię takie wypieki
justynkag 25.03.2015 14:14
musi być pyszne!
Michał2 25.03.2015 13:30
małe cudeńko
Aleksandra/Olcia 25.03.2015 12:59
fajna polewa
Edith85 25.03.2015 10:33
smakowita baba :)
bertpvd 25.03.2015 10:28
piękna babka ! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak