Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka piaskowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 15 dag.
mąka ziemniaczana 15 dag.
margaryna 15 dag.
jajko 6 szt.
cukier 20 dag.
proszek do pieczenia 2.5 łyżeczki
masło do posmarowania formy
Bułka tarta klasyczna Prymat do posypania formy
cukier puder do posypania babki
sól szczypta
mleko 10 dag.

Przepis i sposób przygotowania na: babka piaskowa

Oddzielić żółtka od białek.Margarynę pokroić w kostkę.Utrzeć z cukrem, mlekiem i żółtkami na puszystą masę.Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.Dodać do masy.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.Dodać do masy.Lekko wymieszać do otrzymania ciasta.Przełożyć do formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.Piec w temp. 180 stopnii przez około 45 min.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

TEtalicha 04.01.2013 21:21
i do kawy, albo mleka, a nawet kawy z mlekiem;]
EWI 06.12.2012 17:34
mniam
gosia56 06.12.2012 14:44
prosty przepis ale napewno pyszny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak