Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka pachnąca pomarańczą

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto;

jajko 4 szt
cukier 15 dag
mąka pszenna 1 szkl
mąka ziemniaczana 2,5 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
margaryna 12 dag
skórka z pomarańczy lub limonki z 1 szt
sok z pomarańczy 50 ml

Lukier

cukier puder 15 dag
woda 1,5 łyżki
owoce kandyzowane

Przepis i sposób przygotowania na: Babka pachnąca pomarańczą

Jajka wybijam do miski. Wsypuję cukier i dokładnie ubijam masę. Do ubitych z cukrem jajek stopniowo wsypuję mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Margarynę rozpuszczam w rondelku. Gorący tłuszcz wlewam cienkim strumykiem do ciasta. Ubijam. Następnie dodaję skórkę pomarańczową oraz sok. Mieszam masę. Przygotowane ciasto przekładam do foremki na babkę. Piekę około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Cukier puder łączę z wodą. Dokładnie mieszam, aby powstał lukier. Przygotowanym lukrem polewam babkę. Wierzch ciasta dekoruję owocami kandyzowanymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anilewe13
anilewe13 20.01.2015 17:11
śliczna i pyszna babeczka
Agata3 08.01.2015 22:21
super do herbatki :)
irenka 08.01.2015 20:47
wygląda super,na pewno pyszniutka
alaaa 08.01.2015 18:27
świetna babka i jak ładnie polukrowana
Janina 08.01.2015 17:59
Super babka;)
magdziorka6 08.01.2015 17:41
słodka babeczka
Małgorzata Pin 08.01.2015 16:25
same pyszności
Anna169Hosz 08.01.2015 14:44
Pomarańczowe babki lubię najbardziej!
czekoladka_m 08.01.2015 14:41
Pięknie wyszła!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak