Babka noc

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    3 szt
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1/2 paczki
  • mjargaryna roztopiona

    1 szt
  • budyń waniliowy

    1/2 paczuszki
  • margaryna miekka

    50 g
  • jagody

  • białko

    1 szt
  • cukier puder

    3 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • sok z jagód

  • biała czekolda starta

    5 kostek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka z cukrem utrzeć (lub zmiksować). Dodać mąki i proszek do pieczenia, utrzeć (lub zmiksować). Na końcu dodać roztopioną margarynę i szybko wymieszać (lub zmiksować).
Wylać do podłużnej blaszki na babkę.

Piec 1h-1h 15 min w temp. 150st, termoobieg, środkowy poziom

W czasie pieczenia babki robimy krem i lukier.
Na krem robimy budyń zgodnie z opisem na opakowaniu, ostudzamy (koniecznie). Jak nie ostudzimy krem będzie zbyt wodnisty. Następnie dodajemy stopniowo budyń do miękkiej margaryny i miksujemy.

Na lukier białka z cukrem utrzeć na pulchną masę, doprawić sokiem z cytryny. Dobrze zmiksować. Dodajemy sok jagodowy i miksujemy.

Po ostudzeniu, przekrawamy wzdłuż babkę ok 3 cm od spodu i smarujemy uprzednio przygotowanym kremem, posypujemy krem jagódkami, surowymi lub ze słoika. Następnie przekrawamy w jeszcze jednym miejscu i znowu smarujemy kremem, posypujemy jagódkami. Na wierzchu polewamy lukierem i przystrajamy jagódkami i czekoladą.

Wstawiamy babkę do lodówki do ochłodzenia. Wtedy nie będzie się rozwalać przy krojeniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat