Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jajko
3 szt -
cukier
1 szklanka -
mąka pszenna
1 szklanka -
mąka ziemniaczana
1 szklanka -
proszek do pieczenia
1/2 paczki -
mjargaryna roztopiona
1 szt -
budyń waniliowy
1/2 paczuszki -
margaryna miekka
50 g -
jagody
-
białko
1 szt -
cukier puder
3 łyżki -
sok z cytryny
1 łyżka -
sok z jagód
-
biała czekolda starta
5 kostek
Sposób przygotowania
Wylać do podłużnej blaszki na babkę.
Piec 1h-1h 15 min w temp. 150st, termoobieg, środkowy poziom
W czasie pieczenia babki robimy krem i lukier.
Na krem robimy budyń zgodnie z opisem na opakowaniu, ostudzamy (koniecznie). Jak nie ostudzimy krem będzie zbyt wodnisty. Następnie dodajemy stopniowo budyń do miękkiej margaryny i miksujemy.
Na lukier białka z cukrem utrzeć na pulchną masę, doprawić sokiem z cytryny. Dobrze zmiksować. Dodajemy sok jagodowy i miksujemy.
Po ostudzeniu, przekrawamy wzdłuż babkę ok 3 cm od spodu i smarujemy uprzednio przygotowanym kremem, posypujemy krem jagódkami, surowymi lub ze słoika. Następnie przekrawamy w jeszcze jednym miejscu i znowu smarujemy kremem, posypujemy jagódkami. Na wierzchu polewamy lukierem i przystrajamy jagódkami i czekoladą.
Wstawiamy babkę do lodówki do ochłodzenia. Wtedy nie będzie się rozwalać przy krojeniu.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się